soorten zilver

Zilver is een zeer zacht materiaal. In zuivere vorm is het daarom niet geschikt voor het maken van sieraden. Om sieraden te maken wordt een legering gemaakt van zilver met andere materialen, vaak is dat koper.

Hieronder de zilversoorten waar ik uitsluitend mee werk.

 

925 ZILVER:

 De term "925 zilver" geeft het zilver gehalte in de legering aan. In Engelstalige landen wordt dit ook "Sterling Silver" genoemd. De term geeft aan dat de legering 92,5% zilver bevat. Als dit gehalte in het materiaal gegarandeerd aanwezig is zetten de meeste zilversmeden een merkje "925" in het materiaal.

Naast 925 zilver bestaat ook de 835 en 800 zilver.

 

TIBETAANS ZILVER:

Voor andere zilvervormen, zoals Tibetaans zilver, geldt dat niet altijd duidelijk is wat het zilvergehalte van het materiaal is. Dit wordt namelijk gemaakt volgens traditionele Tibetaanse technologie. Tibetaans zilver is meestal wat donkerder dan 925 zilver, maar blijft mooi bij veelvuldig dragen. 925 zilver zal na enige tijd (vooral als het niet gedragen wordt) zwart worden en moet daarom gepoetst worden met een zilverpoets middel.

 

MIAO ZILVER:

Je kunt ook de term "miao zilver" tegenkomen, dat is een legering van 40% zilver en 60% witmetaal. Dit materiaal wordt veel gebruikt door de tribal Miao bevolking in China. Zij zijn zeer bekend om hun vakkundig handgemaakte sieraden in unieke ontwerpen.

 

SILVER FILLED (niet verwarren met Silver-plated:

De laatste jaren zie ik steeds vaker een verbeterde versie van de traditionele verzilverde voorwerpen. Deze techniek heet Silver Filled, dit is een legering en is een stuk dikker dan het standaard verzilverde laagje. Deze zilverlaag is ongeveer 5 tot 10% van de dikte van het sieraad. De prijs ligt wat hoger dan verzilvering, maar is alsnog een stuk goedkoper dan Sterling zilver. Een legering (vermenging) is dus geen laagje zilververf (zoals bij silver-plated / vergulde sieraden) dat er af kan slijten met de tijd.
Bij juist gebruik van een Silver Filled sieraad, zal het net als zilver (een leven) lang meegaan.

Silver Filled blijft op kleur en het levert een mooie en betaalbare kwaliteit op die goed wordt verdragen door mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan Zilver.

 

Hoe weet je of het van zilver is?

Sterling zilver is herkenbaar aan de zegel maar wat als er geen zegel op staat en er toch beweerd wordt dat het van zilver is?

Een methode om na te gaan of een voorwerp van zilver is, is om te kijken of het zwak magnetisch is. Zilver is namelijk maar een heel klein beetje of helemaal niet magnetisch. Ook kun je het testen met een druppeltje bleek, zilver zal na een paar minuten donker worden. Het vergt daarna wel het één en ander aan poetswerk om het weer mooi te krijgen ;-)